Bravcove maso v zemiakovej placke
Suroviny:
1000g zemiakov, 500g bravcove maso ( pliecko, stehno ), 1 petrzlen, 1 mrkva, 1 konzerva kukurice, olej, 1 cibula, mlete cierne korenie, mleta sladka cervena paprika, gulasove korenie, Podravka,
Suroviny na zemiakove placky:
5 velkych zemiakov, 1 vajce, sol, majoranka, mlete cierne korenie, mleta cervena paprika, Podravka, 1 cibula, 4 struciky cesnaku, muka podla potreby, olej,
Suroviny na opekanie zemiaky:
500g zemiakov, sol, olej, korenie na zemiaky,
Prilohy:
kukurica, opekane zemiaky, cervena kapusta,
Priprava:
V panvici na oleji si spenime cibulu, pridame do nej na kocky nakrajanu mrkvu a petrzlen Chvilu podusime pod prokrievkou. Po chvili pridame pokrajane maso na kocky, korenie, sol, kukuricu a nechame dusit na slabom plameni. Podlejeme zeleninovym vyvarom. Dovarime bez poklicky. Omacku zahustime jednym surovym zemiakom nastruhanym na malych slzickach a nechame ich rozvarit, cim nam omacka zhustne. Hotovu odstavime bokom.
Cesto na zemiakove placky:
Zemiaky ocistime, umyjeme a na jemnom struhadle postruhame. Tak ziskame viac zemiakovej stavy a nebudeme musiet dolievat vodu. Pridame sol, vajce, majoranku, mlete cierne korenie, mletu sladku papriku, Podravku, nastruhanu cibulu, prelisovane cesnaky. Muky pridame tolko, aby sa vytvorilo polotuhe cesto. Na rozpalenom oleji upecieme zemiakove placky.
Opekane zemiaky:
Zemiaky ocistime, umyjeme a nakrajame asi na 1/2 cm kruzky, ktore opecieme podobne ako hranolky. Upecene vyberieme na servitku a nechame okapat od oleja. Posypeme korenim na zemiaky.
Na tanieri servirujeme podla vlastnej fantazii.
Miesto zemiakov mozme podavat dusenu ryzu.