Citronovo-pomarancovy kolac
Suroviny:
400g listkove cesto, 2 bal. okruhlych piskot, 5 pomarancov, 1 citron, 2 Zlate klasy, 30 kociek cukru, 1l mlieka, praskovy cukor na posypanie,
Priprava citronoveho pudingu:
Dame varit 4 dl mlieka ( 1dl mlieka si odlozime bokom ). Z citrona vytlacime stavu, do ktorej po jednom namacame 15 kociek cukru a pomaly vpustime do mlieka. Postupnym rozpustanim sa cukru v mlieku dostane chut citrona a mlieko sa nezrazi.V odlozenom mlieku si rozmiesame 1 Zlaty klas a vmiesame ho do vriaceho citronoveho mlieka. Takto vznikne citronovy puding, ktory odstavime a obcas premiesame aby sa na povrchu nevytvoril povlak.
Priprava pomarancoveho pudingu:
Postup je rovnaky ako pri citronovom pudingu. Stavu vytlacime len z dvoch pomarancov. 3 pomarance pouzijeme na kolac.
Listkove cesto si vyvalkame na dve rovnake casti na doske posypamej polohrubou mukou. Jednu cast cesta si polozime na plech pokvapkany studenou vodou. Na cesto si tesne vedla seba poukladame okruhle piskoty, na ktore nalejeme citronovy puding. Nan poukladame osupany pomaranc rozdeleny na mesiaciky. Na pomarance naukladame zvysok piskot a zalejeme pomarancovym pudingom. Nakoniec prikryjeme druhou castou vyvalkaneho listkoveho cesta, ktory na niekolkych miestach poprepichujeme vidlickou, aby mala kadial unikat para. Pekac vlozime do vyhriatej rury a na velmi malom ohni pecieme 1 hodinu. Hotovy vyberieme, nechame vychladit a vlozime do chladnicky na 4-5 hodin stuhnut. Stuhnuty pokrajame na rezy a posypeme praskovym cukrom.